Shiatsu

Shiatsu – wat Japans is voor ‘vingerdruk’ – is een massagevorm die ontstaan is in Japan, gegroeid uit de traditionele Oosterse geneeskunde. De oorsprong vinden we bij mens en dier die instinctief op een plaats waar hij pijn heeft, drukt of wrijft met de handen. Na jaren van studie en onderzoek werd dit instinctieve handelen verbeterd en ontwikkeld tot een hedendaags systeem van lichaamswerk.

De definitie van shiatsu volgens het Japanse Ministerie van Gezondheid is “Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en het herstel van specifieke klachten te ondersteunen”.

In de Oosterse zienswijze gaat men ervan uit dat alles energie is die constant in beweging is en dus ook in verandering is. Deze universele energie wordt “Ki” genoemd in het Japans en “Chi” in het Chinees. Net zoals alles in de natuur, is ook de mens opgebouwd uit energie. Deze energie stroomt via een specifiek kanalensysteem door ons lichaam die meridianen worden genoemd en invloed heeft op de werking van onze organen. De levensenergie van de mens wordt beïnvloed door veel factoren zoals voeding, ademhaling, levenswijze en -visie.

Shiatsu is gebaseerd op dat idee dat onze vitale energie of ki door welbepaalde kanalen in het lichaam stroomt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de meridianen heel nauw verbonden zijn met onze organen. Door het uitoefenen van druk op welbepaalde punten die op deze meridianen liggen, wordt de circulatie van Ki gestimuleerd en worden blokkades opgeheven.

Shiatsu is goed te vergelijken met acupunctuur waarbij op bepaalde punten naalden gezet worden. In deze holistische drukpuntmassage wordt echter gebruik gemaakt van de kracht van de aanraking via duim, vingers en handpalmen om pijn te verlichten en om zowel lichaam als geest te helpen ontspannen. De benadering van de behandeling en de filosofie erachter zijn dezelfde als bij acupunctuur door het behandelen van de meridianen (energiekanalen), echter zonder naalden

Het grote verschil met acupunctuur is het fysieke contact. De cliënt voelt de warmte van de aanrakingen en ervaart dit als steun. Een voordeel hierbij kan zijn dat hij zich veilig genoeg voelt om problemen te tonen die normaal afgeschermd worden. Dit is zeer belangrijk, omdat achter iedere klacht die aandacht vraagt, een andere klacht zit die zich verborgen houdt. Juist de aandacht voor deze kwetsbare plekken is het begin van verandering.

Shiatsu-19

Een shiatsubehandeling wordt gegeven op de grond: je ligt op een futon (dikke katoenen mat). De behandeling wordt op de kledij gegeven. Je doet wel best losse, makkelijk zittende kledij aan. Je zal gevraagd worden afwisselend op je buik, je rug en soms ook op je zij te gaan liggen.

Na een behandeling voel je je heel ontspannen en licht. Door een betere energiedoorstroming ben je ook beter in staat om lichamelijke en psychische ongemakken te overwinnen. Je kan het ook wat koud krijgen doordat diepere lagen van vastzittende energie los zijn gekomen. 

Doordat shiatsu het zelfgenezend vermogen van ons lichaam stimuleert grijpt het zo onrechtstreeks in op symptomen. Het werkt als een natuurlijke hulpmiddel.

Het helpt bij een druk en stresserend leven, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, stramheid en allerlei andere symptomen en spanningen.