EFT

EFT of Emotional Freedom Techniques is een eenvoudige en veilige methode die de spanning of emotionele lading van een probleem of klacht ​doet afnemen.

Wanneer men een emotionele negatieve ervaring niet kan verwerken wordt deze opgeslagen in het geheugen en energiesysteem van de mens. Deze ervaring kan uitgroeien tot een psychologisch en/of fysiek probleem. Afhankelijk van de intensiteit van deze ervaring kan men een afname van de levenskwaliteit ervaren. Deze afname kan zelfs zo ernstig zijn dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt met chronische stress als gevolg.

Bij klassieke psychotherapie probeert men via het denkproces gevoelens en emoties te veranderen. Het EFTprincipe werkt net andersom. Via het gevoel/emotie gaat men het denken wijzigen.

Het is een ​behandelingsvorm​ die Oosterse en Westerse kennis en inzichten combineert.

Wetenschappelijk onderzoek (studie aan de Harvard Medical Schools) heeft aangetoond dat het tikken op bepaalde acupunctuurpunten een positieve invloed heeft op de werking van de amygdala in de hersenen waardoor de stress in ons lichaam vermindert.

Wanneer jij angst ervaart of een trauma meemaakt, wordt jouw amygdala geactiveerd en word je lichaam overspoeld met cortisol, algemeen bekend als het ‘stresshormoon’.

Wat het ook is dat je overkomt, een ziekte, een kwetsuur of zelfs een extern probleem (bv. financiële- en of relatieproblemen/ scheiding /ontslag), er ontstaat een stressreactie die je al dan niet bewust ervaart in je lichaam. Deze ingewikkelde ketting- en stressreactie beïnvloedt aanzienlijk het lichaam op tal van vlakken.

Enkele voorbeelden waarbij je zeker EFT kan gebruiken zijn:

 • Pijn (chronische pijnen, blessures, fibromyalgie…)
 • Stress (relatie- gezins- of werkgerelateerde stress…)
 • Angst (faalangst, claustrofobie, …)
 • Laag zelfvertrouwen (laag zelfbeeld, pestgedrag, psyhische mishandeling,…)
 • Verdriet (einde relatie, overlijden,…)
 • Prikkelbaarheid, boosheid, gevoelens van onnmacht
 • Hyperventilatie
 • Slapeloosheid
 • Weinig energie, oververmoeidheid, CVS

 

Tijdens een EFT-sessie worden er twee dingen gecombineerd:

 1. het probleem wordt benoemd vb. paniek voor een voordracht te geven voor een onbekende groep
 2. tegelijk wordt er zachtjes getikt op specifieke punten met de vingertoppen.

EFT Tapping Points

Door te tikken op deze punten wordt de stressrespons in ons lichaam afgebouwd en de angst of paniek neemt snel af. De negatieve lading die verbonden is aan de oorspronkelijke ervaring van de klacht of probleem verdwijnt. De energie stroomt opnieuw vrij en je voelt je in evenwicht. Anders gezegd: zodra je de negatieve lading van een bepaald trauma, herinnering, symptoom, ongemak of kwaal weghaalt, voel je de negatieve emotie (pijn, angst, verdriet, onrust,…) die  er voordien mee gepaard ging niet langer. Door EFT kan je je klacht, probleem of trauma niet alleen plaatsen, maar ook loslaten en vergeten.

EFT is daardoor een effectieve manier om wat we door de jaren heen al dan niet bewust emotioneel hebben opgestapeld en meegedragen, ook daadwerkelijk van ons af te schudden (ons rugzakje leegmaken).

EFT blijkt te werken in situaties waar andere therapieën geen resultaat meer geven. Het is een methode die dan ook wordt ingezet bij hulpprogramma’s voor kindsoldaten, bij het Rode Kruis in oorlogsgebieden en in verschillende Duitse kankerklinieken.

De basismethode is zeer eenvoudig. Deze word je aangeleerd tijdens een sessie, zodat je een tool hebt om ook in jouw dagelijkse leven snel en effectief basisproblemen op te lossen.

Zowel voor als na de behandeling wordt een score bijgehouden die de intensiteit van de ervaring vastlegt. Veelal worden de klachten sterk verminderd na enkele sessies, en ervaart men een gevoel van bevrijding. Je ervaart veel meer energie en het lukt je om gemakkelijker mee te gaan in de flow van het leven.


 

Angst voor morgen komt een dag te vroeg…